top of page

Cercetari Milk Bar din anul 2014

 

In anul 2014 s-a desfasurat primul proiect de cercetare de acest gen pentru a investiga efectele alaptarii lente comparate cu cele ale alaptarii rapide la viteii tineri.

Echipa de cercetare a luat 60 de vitei din aceeasi ferma si i-a aranjat in grupe de cate 10.

Trei din aceste grupe au fost alaptate prin tetine cu flux controlat Milk Bar si celelalte trei grupe au fost alaptate printr-o tetina cu flux rapid si supapa interna precum cele disponibile pe piata.

Rezultatele au fost atat de convingatoare si apreciate de specialisti in domeniu, fiind publicate in Journal of Applied Animal Nutrition.

Pentru a vizualiza intreaga lucrare de cercetare te rugam sa apesi aici.

Suptul incrucisat si deteriorarea ugerului

 

Observatie

A fost usor pentru echipa de cercetare sa constate ca viteii alaptati printr-o tetina cu flux rapid au manifestat suptul incrucisat dupa hranire, in timp ce viteii care au fost alaptati prin tetina cu flux controlat Milk Bar nu l-au manifestat si au fost calmi dupa hranire.

Implicatii

Suptul incrucisat deterioreaza ugerul si mameloanele care sunt inca in dezvoltare. Ugerul este unitatea de productie a vacii si deteriorarea lui poate provoca efecte de durata ce vor influenta productia viitoare a acesteia.

In anul 1942, Shalm a observat: „viteii care manifesta suptul incrucisat vor afecta dezvoltarea ugerului. Acest lucru impreuna cu transmiterea patogenilor pot duce la mastita junincilor.”

Viteii alaptati cu tetine Milk Bar

Acesti vitei au fost alaptati prin tetina cu flux controlat Milk Bar. 

Au fost fericiti si linistiti dupa alaptare.

Nu au manifestat suptul incrucisat, iar mameloanele si ugerul lor care sunt inca in dezvoltare au ramas intacte si in conditie perfecta.

Viteii alaptati prin tetine normale

Acesti vitei au fost alaptati prin tetine cu flux rapid si o supapa interna.

Au manifestat suptul incrucisat dupa alaptare si mameloanele lor care sunt inca in dezvoltare s-au deteriorat.

Cel mai ingrijorator lucru a fost faptul ca dopul de cheratina a fost scos, lucru care expune viteii la infectii.

Digestibilitatea si inchegarea laptelui

 

Observatie

Analiza digestibilitatii arata ca exista diferente semnificative in inchegarea laptelui si absorbtia de lactoza a viteilor de 14 zile. Viteii alaptati prin tetinele Milk Bar au avut foarte putina lactoza in sistemul lor (a fost absorbita) in timp ce viteii alaptati necorespunzator, prin tetine normale au avut niveluri foarte ridicate de lactoza in sistem.

Implicatii

Lactoza este un zahar si reprezinta sursa ideala pentru cresterea bacteriilor. Viteii hraniti prin tetine normale au niveluri mai ridicate de lactoza in sistemul lor si exista riscul sa faca diaree. Digestibilitatea redusa afecteaza cresterea in greutate.

Viteii alaptati prin tetine Milk Bar

Viteii alaptati prin tetine cu flux controlat Milk Bar au o inchegare a laptelui omogena.

Analiza a aratat ca acesti vitei au avut 3 mg de lactoza ramasa in abomasum si foarte putina in intestine.

Lactoza a fost absorbita in sange, crescand aportul de calorii.

Avand prea putina lactoza in intestine pentru a hrani patogenii, sansele ca acesti vitei sa sufere de diaree sunt reduse.

Milk Bar digestion curding

Viteii alaptati prin tetine normale

Viteii alaptati prin tetine cu flux rapid au avut o inchegare a laptelui insuficienta ce a rezultat in formarea bucatilor de lapte inchegat intr-un lichid apos.

Analiza a aratat ca acesti vitei au avut 12 mg de lactoza prezenta in abomasum si niveluri ridicate de lactoza in tot tractul intestinal.

Absorbtia redusa de lactoza reduce din energia necesara pentru crestere. Nivelurile ridicate de lactoza din intestine hranesc patogenii si expun acesti vitei la un risc ridicat de diaree.

Cresterea in greutate

 

Observatie

Viteii alaptati prin tetine cu flux controlat Milk Bar au avut cresteri in greutate mai ridicate si la finalul perioadei de 42 de zile au fost cu 10.68% mai grei decat viteii alaptati prin tetine cu flux rapid si supapa interna.

Implicatii

Datorita inchegarii corecte a laptelui, viteii au o nutritie mai buna si absorb mai multa lactoza. Acest lucru este cel mai probabil motivul pentru care au luat mai mult in greutate decat ceilalti vitei.

Franceza

Italiana

Germana

Spaniola

Rusa

Maghiara

  • Facebook Social Icon

© 2020 de McInnes Manufacturing Ltd. 

bottom of page